Hamilelikte Varis Olmamak İçin
Toplardamar ya da kılcal damarlarda genişleme kadın, erkek tüm insanlarda görülebilir. Fakat kadınlarda görülme riski erkeklere göre 10 kat daha fazladır. Bunun en önemli nedeni gebelik sürecinde ortaya çıkan kılcal damar ve asıl varis olarak nitelediğimiz toplar damar genişlemesidir. Bu sayfada anne adayları ve çocuk yapmayı düşünen kadınlar için faydalı olacağını düşündüğüm konulara yer vereceğiz.
Hamilelikte Varis Neden Olur?
Öncelikle genetik bir hastalık olmasına karşın hormonal, meslek seçimi ve hareketsiz yaşam riski daha fazla artırmaktadır. Gebelik sürecinde hormonal dalgalanmalar daha fazla görülmekte ve bu dalgalanmalar toplardamar genişlemesine neden olmaktadır. Aynı şekilde anne adayı bu süreçte daha az hareket ettiği için toplardamarlarda basınç artışına bağlı damarlarda genişlemeye neden olmaktadır. Gebelik sürecinde sadece bacaklarda toplardamarlar etkilenmeyip, aynı zamanda makat bölgesinde yer alan toplardamarlarda etkilenerek kişi Hemoroid yada halk arasındaki tabiri ile Basur olabilir. Peki hamilelik döneminde varis olmamak için ne yapmalı? aşağıda başlıklar halinde bunları görelim.
Genital Bölgede de Görülür
Konuya geçmeden önce önemli bir hususu daha aktarmak istiyorum. Özellikle hamilelik döneminde kadınlara özgü bir durum olan vajinal varis oluşumunda artış görülmektedir. Daha çok bebeğin rahim bölgesinde yaptığı baskı ile alakalı bir durumdur. Tedavisi yine aynı şekilde bacaklarda uygulandığı şekliyle 10 dakikada yapılır.
Hareketli Bir Yaşamı Benimsemek Gerekir
Bir çok hastalığın doğrudan yada dolaylı olarak sebebi hareketsiz yaşam olup, hamile kadınlarda bu durum daha fazla görülmektedir. Hele birde ilk gebelik dönemi ise çocuğa zarar gelecek korkusu ile daha çok oturarak, yatarak geçirmektedir. Bu durum kesinlikle doğru bir uygulama olmayıp, mutlaka düzenli yürüyüşler yapmak gerekir. Çünkü toplardamarlarda oluşan basıncı en iyi yürüyerek dağıtırsınız. Günlük düzenli yürüyüş yapmanız halinde %50 riski azaltmış olursunuz. Günlük düzenli bir yürüyüş alışkanlığı edinmeniz halinde aynı zamanda fazla kilo riskini de minimize edersiniz.
Bacaklarımızı 20-30 cm Yukarıda Tutarak İstirahat Ediyoruz
Toplardamarlarda oluşan basıncı dağıtmanın bir diğer yolu ise bacaklarımızın 20-30 cm yukarıda tutulması bulunmaktadır. Bunun için yer, yatak, koltuk, çekyat vs bir yere uzanıyoruz. Ayaklarımızı aynı düzlükte uzatmak yerine bacak bileklerinizin altına bir yastık gibi bir şey koyarak bacaklarımızı 20-30 cm yukarıda tutuyoruz. Böylelikle toplardamarlarda oluşan basınç azalır, hastalarda ortaya çıkan bacak ağrıları hafifler ve kaybolur.
Hamilelikte Varis Belirtileri Nelerdir?
Ne kadar önlem alsanız da her zaman başarılı olmayabilir. Bu durumda bizim en çok dikkat etmemiz gereken husus hastalığın ortaya çıkış sürecindeki belirti ve şikayetlerdir. Bu şekilde gerekli tedbirleri almış oluruz. İlk başlarda ciddi bir belirti ve şikayeti olup, daha çok ilerleyen süreçte öğlen saatlerinde başlayan yorgunluk, yorgunluğa bağlı sürekli oturma isteği, gün içerisinde başlayıp, akşama doğru şiddeti artan bacak ağrıları, geceleri insanı uykudan uyandıracak düzeyde gece krampları en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır. En belirgin yönü ise hastalığın cilt dışından görülür hale gelmesidir. İyice genişleyen toplardamarlar 5-10 dakika ayakta durduğunuzda cilt üzerinden kolayca görülür. Özellikle diz arkalarına baktığınızda cilt dışına taşan damarları görürsünüz.
Kılcal Damarlar Sadece Sızlanmaya Neden Olur
Hamilelik döneminde en sık görülen venlerden biri kılcal damar çatlaması olup, 1 ile 2,5 mm arasında değişen ve estetik yönden kötü görünüme sahne olan kılcal damarlar gebelik döneminde daha sık görülür. Nedeni tam olarak bilinmeyip, hastalık olarak kabul edilmezler. Kılcal damar belirti ve şikayetleri arasında sadece kötü görünüm ve sızlama yer almaktadır. Estetik problem olarak kabul edildiği için tedavi olmasanız bile ilerleyen süreçte sızlama dışında herhangi bir sıkıntısı olmaz. Tabii ki tedavi olmak isterseniz bacaklarda yer alan kılcal damarların tedavisi SGK kapsamında yapılır. Daha çok erkekler
de görülen yüzde kılcal damar tedavisi ise SGK kapsamı dışında olup, tedavi ücretinin tümünü hasta kendisi karşılaması gerekir.
Hamilelikte Varis Tedavisi Yapılır mı?
En önemli hususlardan birisi bu olup, maalesef gebelik sürecinde tedavi yapılmaz. Çocuğa zarar gelmemesi için dikkat edilen bu hususu özellikle hamile kalmadan önce mutlaka bilmeniz gerekir. Çünkü gebelik süreci öncesinde varisleri bulunan hastalar tedavi olmalıdır. Çünkü gebelik sürecinde daha hızlı ilerleyerek şikayetler dayanılmaz hale gelir. Hamile kadınlarda tedavi doğumdan ya da emzirme dönemi sonrası yapılması önerilir.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri Uygulanamaz mı?
Değerli arkadaşlar haksız kazanç sağlayan insanların büyük bir bölüme genelde insanların korkuları ve çaresizliklerinden faydalanırlar. Biz doktorlar bebek sağlığını riske atmamak için gebe kadınlarda tedavi yapmadığımız için bazı aç gözlü, insan sağlığını hiçe sayan insanlar ise hazırladıkları bitkisel karışım, krem vs ile tedavi ettiğini iddia etmektedir. Değerli arkadaşlar hastalığın bitkisel tedavisi gibi bir şey mümkün değildir. Çünkü toplardamar genişlemesi kapakçıkların bozulması sonucu ortaya çıkan yapılan bir hastalıktır. Çözümü klasik ameliyat yada IDEA klinik gibi gelişmiş sağlık merkezlerinde uygulanan ameliyatsız yöntemlerle mümkündür.
Hamilelikte Varis Çorabı Giymeniz Önerilir?
Biz normalde insanlara varis çorabı kullanmalarını önermeyiz. Çünkü bu tür ürünlerin hastalığı tedavi edici özelliği olmayıp, sadece ağrı, kramp ve kaşıntı gibi şikayetleri doğal olarak ortadan kaldırmaktadır. Bir diğer özelliği ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Normalde önermiyor olsak bile gebelik dönemindeki kadınlarda en güzel önlemlerden biri olacaktır. Çünkü doğum sonrasına kadar tedavisi yapılamadığı için bu süreci daha rahat geçirmesi için hamile hanımlara özel üretilmiş olan türleri kullanmanız önerilir.
Hamile Varis Çorabı Nasıl Olmalı?
Evet hanımlar öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Bunun için mutlaka bir kalp damar cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmelisiniz. Bunun için Idea Klinik İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da bulunan klinikleri ile ücretsiz muayene imkanı sağlamaktadır. Doktor muayene esnasında size özel varis çorabı önerisinde bulunacaktır. Çünkü hastalığın bulunduğu bölge ve durumuna göre baskı özelliği bulunan bir ürün gerekir.
Varisler Hamilelikten Sonra Geçer mi?
En çok sorulan sorulardan biri gebelik sonrası oluşan varisler geçer mi? şeklinde olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken yaşadığınız sorunun toplardamar genişlemesi mi yoksa kalınlığı 2,5 mm’den az olan kılcal damar mı? ona bakmak gerekir. Kalınlığı baş parmak kadar olabilen toplardamar genişlemesi doğum sonrası yada ilerleyen zamanlarda geçme olasılığı yoktur. Fakat gebelik sürecinde oluşan kılcal damar çatlamaları doğum sonrası hormonların normale dönmesi ile birlikte kendiliğinden kaybolabilir. Genelde bu süreç doğumdan sonra 2-3 aylık süreçte kendi kendi geçmesi beklenir. Bu süreçte geçmemesi halinde sizin içinde cerrahi müdahale kaçınılmaz olacaktır.
Ameliyatsız Yöntemlerle 10 Dakikada Kurtulursunuz
Evet arkadaşlar bu konuda son aktaracağım husus doğum sonrası mutlaka tedavi olmanız yönünde olacaktır. Idea Klinik kliniklerinde ücretsiz muayene + SGK kapsamında tedaviniz ameliyatsız yöntemlerle yapılmaktadır. Sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşen tedavileri ve nasıl yapıldığını aşağıda yer alan bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Yazan
Op Dr Nihat Aydın Kalp damar Cerrahı, Fleboloji Uzmanı
https://www.damargenislemesi.com/varis-tedavisi-nasil-yapilir.html